web analytics

Cüzdanını Kaybedenler Dikkat! Adınıza Dolandırıcılık Yapılabilir

Yayınlama: 15.12.2023
A+
A-
Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 2020 yılında mezun olan Nupel Dicle Oyur, 2021 yılında zorunlu stajını bitirerek Diyarbakır’da İdare Hukuku, Ceza Hukuku, İş Hukuku, Tazminat Hukuku ve Aile Hukuku gibi alanlarda çok yönlü bir şekilde avukatlık mesleğini icra etmektedir. Avukatlık mesleğinin yanında tiyatro oyunculuğu da yapmış ve aynı zamanda birçok gönüllü davaya katılmış Oyur, hukuk ve adalet sistemine dair merak edilenlerle Gazetemizde, okurlarıyla buluşuyor.  

Cüzdanını Kaybedenler Dikkat! Adınıza Dolandırıcılık Yapılabilir

Hile, Dolandırıcılık, Kart, Kod

Dolandırıcılık suçu, toplumun ekonomik düzenini tehdit eden ve kişilerin maddi kaynaklarını haksız yere elde etmeyi amaçlayan bir suç türüdür. Bu suç, birçok farklı şekilde işlenebilir ve günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle birlikte dolandırıcılık suçları, özellikle de Bilişim sistemlerinin araç olarak kullanılması suretiyle internet üzerinden dolandırıcılık suçu da oldukça yaygınlaşmıştır.

Öncelikle, dolandırıcılık suçu nedir? Dolandırıcılık suçu; bir kişinin başkasını aldatma amacıyla hileli hareketlerde bulunması, mal veya hizmet karşılığında para veya başka bir değeri elde etmeye yönelik kasten hareket etmesidir. Dolandırıcılar, genellikle teknolojiyi kullanarak kişileri kandırmakta ve mağduriyet yaratmaktadır.

Bilişim sistemlerine girerek dolandırıcılık suçu, dolandırıcıların teknolojik araçlar kullanarak mağdurların kişisel veya finansal bilgilerini ele geçirdiği bir yöntemdir. İnternetin yaygınlaşması ve dijital platformların kullanımının artmasıyla birlikte, bu suç türü önemli bir sorun haline gelmiştir. Dolandırıcılar, çeşitli yöntemlerle insanların bilgilerini ele geçirir ve bu bilgileri kullanarak maddi kazanç elde etmeye çalışır.

Diyelim ki bir yerde otururken cüzdanınızı düşürdünüz veyahut cüzdanınızı çaldırdınız. Sonrasında cüzdanınızı çaldırdığınızı ya da kaybettiğinizi fark ettiğinizde yapacağınız ilk şey herkes gibi bankalara kayıp çalıntı ilanı vererek kartlarınızı iptal ettirmek olacaktır. Fakat siz bu ilanı verene kadar ya sizin adınıza dolandırıcılar IBAN bilgilerinizi kullanarak dolandırıcılık yapmışlarsa?

E-Dolandırıcılık, Dolandırıcılık

Bir müvekkilimin başına gelen olaydan bir kesit olarak şunu söyleyebilirim (kendisinden anlatmak için izin aldım) müvekkilim bir gün cüzdanını kaybediyor. Fakat kendisi çok yoğun çalıştığı için cüzdanını kaybettiğini çok sonra fark ediyor. Cüzdanını kaybettiğini fark ettiği gibi direkt olarak bankalara kayıp çalıntı bildiriminde bulunuyor. Fakat bu esnada dolandırıcılar müvekkilimin hesabını kullanmış oluyorlar. Başkalarını dolandırırken, para transferi yaparken müvekkilimin IBAN bilgilerini kullanıyorlar. Ve banka bilgilerini de bularak gerçekleşen transferi internet üzerinden izlerini gizleyerek, başka platformlarda kullanıyorlar. Müvekkilim çok yoğun çalıştığı için sadece bankalara bildirimde bulunmakla yetiniyor ayrıca karakola gidip cüzdanın çalındığına dair bir bildirimde bulunmuyor. Müvekkilim herhangi bir bildirimde bulunmadığı ve bu dolandırıcılık transferleri müvekkilimin hesabından gerçekleştiği için mahkemece suçtan kurtulma amaçlı kart iptali gerçekleştirildiği takdir ediliyor ve müvekkilim şu an birden fazla dolandırıcılık suçu dosyasında sanık olarak yer alıyor.

Müvekilimin başına gelen bu elim olay sizin de başınıza gelsin istemiyorsanız dolandırıcılık suçu ile mücadele etmek ve gelecekte oluşabilecek mağduriyetleri engelleyebilmek için bazı önlemleri almak oldukça önemlidir. Öncelikle, kişisel bilgilerinizi korumak için güçlü bir şifre kullanmalı ve şifrelerinizi sık sık değiştirmelisiniz. Ayrıca, banka hesaplarınızı düzenli olarak kontrol etmeli ve şüpheli gördüğünüz tüm işlemleri hemen bildirmelisiniz. Unutmayın, herhangi bir şüphe durumunda bankanızla iletişime geçmek ve size en yakın kolluk kuvvetlerine başvurmak en doğru hareket olacaktır.

Bilgisayar Korsanı, Emniyet, Bilgisayar

Dolandırıcılık suçlarına karşı hukuki yollara başvurmak da önemlidir. Eğer dolandırıcılığa maruz kalırsanız, derhal bir avukatla iletişime geçmelisiniz. Avukatınız, yaşadığınız mağduriyeti gidermek için adli süreci başlatabilir ve size hukuki destek sağlayabilir.

Unutmayın, kişisel bilgilerinizi korumak her zaman en önemli adım olacaktır. Dolandırıcılık suçlarına karşı dikkatli olmak ve gerekli önlemleri almak, mağduriyetlerinizi minimize etmenizi sağlayacaktır. Kendimizi ve sevdiklerimizi korumak için bilinçli ve tedbirli olalım.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.