web analytics

Korkunç İddia: Rüşvetle GAZZE’den yalnızca zenginler çıkıyor

Yayınlama: 20.01.2024
A+
A-

Mısır’a geçişin ayarlanması için büyük miktarlarda para isteniyor ancak son söz İsrail’de

Mısır ile Gazze Şeridi arasındaki Refah Sınır Kapısı (AFP)

Rıfat Şakşak Gazze Şeridi’nden çıkıp Türkiye’deki ailesinin yanına gitmek için 10 bin dolar ödedi. Söz konusu meblağın ödenmesi ve İsrail’in itiraz etmemesi durumunda Gazzelilere savaş cehenneminden kaçma garantisi veriliyor.

Büyük oğluyla Türkiye’ye doğru yola çıkmadan önce üç gün Mısır’da kalan Şakşak, savaşın 47. gününde, Gazze Şeridi’nden çıkışını kolaylaştırmak için kendisinden talep edilen meblağın kendisi için yaklaşık 10 bin dolar, oğlu için ise 6 bin dolar olduğunu ve bu durum karşısında şaşkın olduğunu söyledi.

Şakşak, Şarku’l Avsat’a 16 bin dolar ödeyerek savaş alanından ayrılmayı başardığını belirtti. Bu meblağları alan taraflar sorulduğunda ise herhangi bir sorun yaşamaktan endişelendiği için sadece ‘faydalı’ olduklarını söyledi.

Adam “Bu miktarın Refah Sınır Kapısı’nı geçmek için olduğunu söylediler. Paranın nereye gittiğini gerçekten bilmiyorum ama sınırı geçtim” dedi.

Şakşak’ın 7 Ekim’den sonra ailesinin yanına gitmesi gerekiyordu ama savaş sebebiyle gidemedi, daha sonra oğluyla birlikte kendisini tüm bu ölüm ve yıkımın ortasında buldu ve hayatta kalması karşılığında sahip olduğu her türlü parayı feda etmeye karar verdi.

Evini kaybeden ve sahip olduğu dükkânlar da dahil olmak üzere birçok mülkü yok olan Şakşak, yurt dışına yerleşip yeni bir hayata başlamayı planlıyor. Bununla ilgili olarak “Gazze’de ölüm ve yıkımdan başka bir şey kalmadı” ifadelerini kullandı.

Gazze’deki bu ticaret, Refah Sınır Kapısı’ndan yaralıların ve çifte vatandaşlık sahiplerinin seyahatine açılmasına izin verilmesiyle başladı.

Konu hakkında bilgi sahibi olan kaynaklar Şarku’l Avsat’a bu ücretli düzenlemelerin Gazze Şeridi’nin içinde ve dışında ilişkileri olan nüfuzlu ‘komisyonculara’ dayandığını, ödemelerin isimleri Sağlık Bakanlığı aracılığıyla Mısır tarafına iletilen ve İsrail’in onayına tabi olan savaş yaralılarını içermediğini belirtti.

Şarku’l Avsat’ın öğrendiği ve çıkış yapanların ifadeleriyle de doğrulandığı üzere kişi başı fiyat 6 ila 10 bin dolar arasında değişiyor.

Gazze Şeridi’nin güneyindeki Han Yunus şehrinin sakini olan Celine M., adlı bir kişiye kendisini Şerit’ten çıkacaklar listesine eklemesi için 6 bin dolar ödediğini söyledi. Geçişine izin verilmemesi korkusuyla tam adını açıklamak istemeyen M, 4 yıldır İstanbul’da yaşayan eşinin yanına gitmek için hâlâ onay beklediğini anlattı. M söz konusu meblağın gerekçesini bilmiyor ama tüm savaşlarda ‘savaş tüccarlarının’ bulunduğunu söyledi.

Şarku’l Avsat’a “Benim ve diğerlerinin başına gelenler, savaş fırsatçılarının yaptığı ticaretin bir parçası. Onlar sadece parayla ilgileniyorlar. Kanla, acıyla ya da başka bir şeyle ilgilenmiyorlar” dedi. Paranın nereye gittiğini bilmediğini belirtti.

Refah Kapısı’nın Filistin tarafı idaresinden Hamas hükümetine bağlı bir yetkili, görevlerinin yalnızca açıklamaları Mısır tarafına sunmak ve kabul etseler de etmeseler de yanıt almakla sınırlı olduğunu söyledi.

İsminin gizli kalmasını isteyerek Şarku’l Avsat’a “Vatandaşlardan geçiş ücreti almakla bir alakamız yok, şikayetleri dinliyoruz ama bu konuda herhangi bir yetkimiz yok” ifadelerini kullandı. Diğer yandan Mısır da herhangi bir ek ücret talep ettiği iddiasını reddetti.

Mısır Devlet Enformasyon Servisi Başkanı Ziya Raşvan, birkaç gün önce Filistinlilerin bölgeden ayrılmasına yönelik herhangi bir ek ücret uygulanmadığını söyledi. Mısır’daki resmi veya gayri resmi hiçbir kurumun, Mısır topraklarına geçiş karşılığında herhangi bir mali ödeme almadığını vurguladı.

Raşvan “Resmi makamlardan tahsil edilen ücretler, yalnızca Kara Sınırları İdaresi tarafından geçişin işleyişini düzenleyen, Mısır yasalarınca belirlenen sabit ve hiçbir zaman artmayan ücretlerdir” açıklamasında bulundu.

Bakan “Mısır’ın Filistin meselesine ve Filistinli kardeşlerine karşı devam eden milli görevi çerçevesinde, gerek tedavi amacıyla, gerekse ikamet amacıyla ülkeye girişlerinden sonra, ülke içinde hareketleri sırasında ve yurtdışına gidenlerin seyahatinde dahi kendilerinden herhangi bir ücret tahsil edilmedi” ifadelerini kullandı.

Raşvan Filistinlilere Refah Sınır Kapısı’nda mevcut durumdan çıkar sağlamaya çalışan herhangi birinin kendilerinden para alınmak istemesi veya baskı uygulaması halinde, sınırda bulunan Mısırlı güvenlik yetkililerine derhal haber vermeleri çağrısında bulundu. Bu kişilere yönelik kararlı bir şekilde derhal yasal işlem başlatılacağını belirtti. Ancak Filistinliler, haber vermenin sınırdan geçiş fırsatını kaçırmalarına yol açabileceğinden korkarak bu meblağları ödemeyi tercih ediyor.

Şarku’l Avsat’ın öğrendiğine göre söz konusu meblağların alınmasının mutlaka seyahate izin alınması anlamına gelmediğini, geçişi kolaylaştırmak ve onları listelere eklemek için fonlar birden fazla aracıya ödeniyor.

Fotoğraf altı: Gazze Şeridi’nden kaçan insanlar Refah sınır kapısından geçmek için Mısır tarafında bekliyor (Arşiv-AFP)

Konuyla ilgili bilgi sahibi olan kaynaklar, hasta, yaralı ve sıradan kişilere ait tüm isimlerin İsrail incelemesine tabi olduğunu ve hiç kimsenin İsrail’in onayı olmadan sınırdan geçişe izin verilmediğini belirtti.

Güneye doğru göç etmek zorunda kalan Gazze Şehri sakini Muhammed el-Eşkar, 6 bin dolar ödeme konusunda anlaştıktan sonra onu koordinasyon listesine eklemeye çalışan tarafların belirttiğine göre herhangi bir Filistin örgütüyle bağlantısı olmamasına rağmen İsrail’in belirsiz nedenlerle sınırdan geçiş talebini reddettiğini söyledi. Eşkar, “İşgal güçlerinin talebimi neden reddettiğini bilmiyorum, Mısır onay vermişti” dedi.

İsrail son zamanlarda Hamas liderlerinin ve üyelerinin sınırdan geçişlerinin, silah ve silah kaçakçılığının engellenmesi bahanesiyle altında Philadelphia eksenini kontrol altına almaya yönelik planının varlığını birçok kez ima etti.

Mısır, imzalanan anlaşmalar uyarınca egemenlik görevini yerine getirdiğini vurgulayarak, böyle bir öneriyi açıkça reddettiğini ifade etti.

Şarku’l Avsat’ın edindiği bilgiye göre birçok insanın seyahat etmelerine olanak sağlayacak parası olsa da birçok ailenin öyle bir imkanı yok. Örneğin, 6 kişilik bir ailenin sınırdan geçmek için yaklaşık 50 bin dolara ihtiyacı oluyor. Bu, yoksulluk sınırının altında yaşayan ve yardımlarla yaşayan Gazzelilerin çoğu için ulaşılamaz bir meblağı teşkil ediyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 1 Yorum
  1. Tarkan dedi ki:

    Adi köpekler hala para peşindeler