web analytics

Kanada da spor

Yayınlama: 26.07.2023
A+
A-
  1.  Kanada’da Spor

 

Kanada sporda önde gelen uluslardan bir tanesidir.

 

Kanada’da sporun nasıl örgutlendigini, nasıl uygulandığını sporun sosyal çeşitliliğine baktığımızda bunlarin birçok temel faktörden etkilendigini görmekteyiz.

 

Kanada Spor sistemi, toplumun her kesiminden vatandaşların her seviyede ve her türlü spora katılımini destekler ve onlara katkıda bulunur ve spor faaliyetlerine katılmasına olanak sağlar.

 

Kanada’da Spor, çocukluktan yetişkinliğe kadar sağlıklı ve aktif bir yaşam tarzının bir parçası durumundadır.

Kanada spor sistemi:

Kanada hükümeti vatandaşların daha aktif bir şekilde spora katilabilmeleri için merkezi spor politikası çerçevesinde

Kanada Spor Politikası’nın bileşenlerinin öncülüğünde bir çok örgüt Kanada’nın spor sistemini oluşturur ve her biri kendi rolünü oynar. Bunlardan bazıları vatandaslarin spora erişim sağlarken diğer bir kısmı sporcuların organizasyonlara katılmasına ve yarışmalarina yardım eder. Diğer bileşenlerin bir kısmı ise spor organizasyonlarina ev sahipliği yapmaktan sorumludur. ( Türkiye’de de 638 Sayılı K.H.K ile Spor Bakanlığı kurulurken bu sisteme çok az benzer bir sekilde Spor örgütlenmesi denemesi yapıldı ancak üstünkörü bir benzetme olduğundan liyakat esaslı olmayan bu yapı çatirdayarak çöktû).

 

Kanada spor bilesenleri;

1) Ulusal çoklu spor hizmet örgütleri

2) Ulusal spor örgütleri

3) Spor Merkezleri

4) Hukumet ve diğer resmi kurumlar

5) Eyalet hükümetleri

6) Kar amacı gütmeyen sektör ve kuruluşlar.

 

Kanada hükümeti Amerika spor sisteminden farklı olarak spor’a katılımin en büyük yatırımcısi durumundadır.Hükümet bu sistemde önemli bir rol oynamakta spor Kanada aracılığıyla, spor egitim programları,spor sistemleri, sporcu mükemmelligini destekleyen program, finans ve spor politikalari gelistirerek vatandaşların ihtiyaçlarını karşılar.

Kanadian spor politikası;

Kanada Spor Politikası’nın 2023 yılında yenilenmesi planlanıyor. Yeni spor politikasının, Kanada spor önceliklerinin belirlenmesinde federal, il ve bölgesel hükümetlerin sporu nasıl gelistireceklerine dair rehberlik sağlar.

 

Kanada spor sisteminin bir parçası olan merkezi ve eyalet hükümetleri, kurumlar ve örgütler arasındaki ortak paydaslik Kanada Spor Politikasınin yönünü belirler.

 

Kanada Spor Politikası’nın bilesenleri beş geniş hedef aracılığıyla spora katılan Kanadalıların sayısını ve çeşitliliğini artırmayı amaçlamaktadır.

1) Spora Giriş: Kanadalılar organize ve organize olmayan spora katılmak için temel becerilere, bilgiye ve tutumlara sahip olmasının sağlanması,

 

2) Eğlence sporu: Kanadalıların eğlence, sağlık, sosyal etkileşim ve rahatlama için spora katılma fırsatlarinin oluşturulması,

 

3) Rekabetçi spor: Kanadalılar, başkalarına karşı olan performanslarını güvenli ve etik bir şekilde rekabet halinde düzenli olarak geliştirmesi ve ölçülme fırsatınin sağlanması,

 

4) Yüksek performans sporu: Kanadalılar, adil ve etik yollarla uluslararası rekabetin en yüksek seviyesinde dünya çapında basarili sonuçlar elde etmesi,

 

5) Spor ve kalkınma: Sporun, sosyal ve ekonomik kalkınma aracı olarak yurticinde ve yurtdışında olumlu değerlerin tanıtılması için kullanılması

Not: Kanada 38 milyonluk nüfusuyla olimpiystlarda kazandığı

157 altın, 197 gümüş, 250 bronz madalya ile (604) dünya sıralamasında 17 ncı sırada yer alırken Türkiye bütün olumlu imkan ve kaynaklarina rağmen 104 madalya ile 29 ncü sırada yer almaktadır.

 

Türk sporunun gelişmesi yatay büyümeyle değil, dikey bir yapılanmayla operasyonel gücü yüksek bir vizyonla yeniden programlanması gerekmektedir. Aksi takdirde bütün olumlu imkan ve selahiyetlere rağmen bugün bj düşünceyle  yol alırsak sadece bireysel başarılarla yetinir, koltuk sahiplerinin nefsini okşamaktan öteye geçemeyiz.

 

Birkez daha diyorumki, Türk sporunun uluslararası normda bir plana, bir programa bir örgütlenmeye ve performans yapısına ihtiyacı vardır

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.