web analytics

Hukuk davalarında tanık ücreti tarifesi açıklandı

Yayınlama: 24.10.2023
A+
A-

Hukuk Muhakemeleri Kanunu uyarınca meydana getirilen yargılamalarda tanıklara 60 ile 100 lira içinde ücret ödenecek.

6100 Sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu uyarınca yargılamalarda tanık ücretleri, avans ücretleri ve hakem ücretlerine ilişkin genelge Resmi Gazete’de yayımlandı. Masraf avansı ödeme tarifesine göre, dava açılması üzerine mahkeme hazinesine yatırılan avans tutarı, davacıya taraf sayısının beş katı olan ihbar ücretinin toplamı, diğer hallerde ise, 250 lira oluyor Hem işler hem işlemler. Bildirimin bir parçası olarak, kararın verilmesinin ardından avans ücretlerinin kullanılmayan kısmı davacıya iade edilecektir. Ön hukuki koruma başvurusu için alınan avansın kullanılmayan kısmı, kararın ardından talep edilmesi halinde iade edilecektir.

Tanık ücretleri 60 ila 100 lira arasında değişiyor.

Hukuk davalarında tanıklara kaybedilen zamana göre 60 ile 100 lira arasında değişen tazminat ödeniyor. Tanığın katılmak için seyahat etmesi gerekiyorsa oda ve yemek masrafları da karşılanacaktır. Tanıklara ödenen ücret ve masraflar vergi, resim ve harçlardan muaftır.

Hakem ücretlerinin belirlenmesi

Tahkim yargılamasında Hukuk Muhakemeleri Kanunu çerçevesinde görülen dava ve hususlarda, taraflar ile hakem veya hakem heyeti arasında ücretin belirlenmesi konusunda anlaşmaya varılamaması veya tahkim hükmünün bulunmaması halinde; Aksi takdirde veya tarafların bu konuda yerleşik kurallara veya kurumun tahkim kurallarına başvurmaması halinde, hakeme veya hakem kuruluna 500.000 liraya kadar tazminat ödenmesine hükmedilecektir. Anlaşmazlık halinde, tek hakem olması durumunda %5, üç veya daha fazla hakem olması durumunda %8 oranında ücret ödenecektir. Bu ücret, ilk 500.000 liradan sonraki her 500.000 lira için bir hakem için %4, üç veya daha fazla hakem için %7’dir. Bedeli 10 milyon lirayı aşan uyuşmazlıklarda tek hakem için ücret %0,1, üç veya daha fazla hakem için ücret %0,2’dir. Hakem ücretleri tahkim yargılamasının tamamlanmasının ardından tahsil edilecektir. Birden fazla hakemin yer aldığı uyuşmazlıklarda ücretler hakemler arasında paylaştırılacaktır

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.