web analytics

Amatör Spor Kulüpleri S.O.S Veriyor…

Yayınlama: 31.08.2023
A+
A-

7405 Sayılı Kanuna adaptasyon sağlayamayan Amatör spor kulupleri kapanıyor (mu)?

Malumunuz olduğu üzere 26/4/2022 Tarih, 31821Sayılı Resmi Gazetede 7405 sayılı spor kulupleri ve spor federasyonları Kanunu yayınlanmıştı.

 

Bu kanuna göre kurulu 18.878 spor kulübù dernekler masasından ayrılarak, Gençlik ve Spor bakanlığı yeni mevzuatına göre yeniden yapılanacak, uygunluğu tespit edilenler tescil edilecekti.

 

Kanun koyucu, Kanunun çıktığı ilk günlerde yeni Kanuna adaptasyon sağlayamayan spor kulüpleri için bir yıl geçiş süresi hakkı tanımıştı ancak, bu bir yıllık süre yetmemiş olacak ki adaptasyon sürecini gerçekleştiremeyen spor kulüplerine 6 ay daha ek süre verildi.

 

Kanunda belirtilen bir yıl geçiş süresi ve altı aylık ek sürenin bitmesine 2 ay kaldı. Yani bu süre 26 Ekim 2023 tarihinde sona eriyor.

 

Bu tarihlerde kuruluş sürecini tamamlayamayan spor kulüplerine üçüncü bir ek süre verilirmi? Bunu bilemiyoruz.

 

Eğer üçüncü bir ek süre verilmezse önümüzdeki iki ay içerisinde kuruluşunu tamamlayamayan, tescilini yaptırmayan spor kulupleri otomatik olarak kapanacaklar.

 

7405 Sayılı spor kulupleri Kanunun geçiş hükümlerine birkez daha göz atalım;

 

GEÇİCİ MADDE 1

(5) Spor kulüpleri ve üst kuruluşları, bu Kanunun yürürlüğe girdiği tarihten itibaren en geç bir yıl içinde tüzükleri ile idari ve mali yapılarını bu Kanun hükümlerine uygun hâle getirir. Bu süre içinde uygunluğunu sağlayamayanlara altı aya kadar ek süre verilebilir. Buna rağmen uygunluğunu sağlayamayanların Bakanlık nezdindeki tescilleri iptal edilir.

Bu maddeye göre tüm kulüpler bu yönetmenliğe uyum sağlamak zorundadır.

Ayrıca, Kanun ve Yönetmenlik kulüplerin federasyona spor dalı tescilini zorunlu tutuyor. Federasyon tescili de mevzuat gereği kuluplere tesis zorunlulugu talep getirmektedir.

Mevzuatta kulüplerin Spor faaliyetlerine katılımı;

MADDE 4- (1) Spor kulüplerinin bir spor dalında faaliyetlere katılabilmesi, bu spor dalının bağlı olduğu spor federasyonu tarafından tescil edilmesine bağlıdır. İlgili spor dalı tescilleri, spor federasyonları tarafından ayrıca Bakanlığa bildirilir.

mevzuatta İhtisas spor kulüpleri;

MADDE 10- (1) En fazla iki spor dalında faaliyet gösteren ve ikinci fıkrada belirtilen şartları sağlayan spor kulüpleri, ihtisas spor kulübü adını alırlar.

(2) İhtisas spor kulüplerinin;

a) Seçtikleri spor dalının bütün kategorilerinde faaliyette bulunmaları,

b) Faaliyette bulunacakları spor dalında en az üçüncü kademe antrenörlük belgesine sahip sözleşmeli antrenör çalıştırmaları,

c) Faaliyette bulunacakları spor dalıyla ilgili tapulu, tahsisli veya kiralanmış tesislerinin bulunması,

 

Mevzuatta Spor kulüplerinin spor dalı tescili;

MADDE 8- (1) Spor kulüpleri istedikleri spor dalında faaliyet gösterebilirler. Spor kulüplerinin bir spor dalında faaliyetlere katılabilmesi, bu spor dalının bağlı olduğu spor federasyonu tarafından tescil edilmesine bağlıdır.

(2) Spor dalı tescilleri kapsamında;

a) Taahhüt edilen spor dallarına ilişkin yönetim kurulu kararının,

b) Taahhüt edilen spor dallarında görevlendirilecek antrenörler için en az ikinci kademe, ihtisas kulüpleri için en az üçüncü kademe antrenörlük belgesinin,

c) Spor kulübü ile antrenör arasında imzalanan antrenörlük sözleşmesinin,

ç) Spor kulübü tarafından taahhüt edilen spor dalı faaliyetlerinin yürütüleceği tesislerin bilgilerinin,

d) Spor dalının özelliğine göre ilgili spor federasyonu talimatlarında belirlenen diğer belgelerin,

spor federasyonuna verilmesi zorunludur.

 

Kulüpler tesis varligini tescilleyemediklerinde otomatikman düşüyor. Tescilleri iptal edilenler zaten hiçbir faaliyete katılamayacakları gibi federasyon seçimlerinde oy kullanma hakkarinida kaybediyorlar.

Şimdi çok kısa iki esas soruya cevap arayalım;

1) Son federasyon seçimlerinde oy kullanan ve yeni Kanuna göre Spor Bakanlığına tescilini yaptiramayan spor kulüpleri 2023 yılı spor federasyonları olağan mali kongrelerinde yada 2024 olağan genel kurulda oy kullanabileceklermi?

2) Son federasyon seçimlerinde oy kullanipta, Bakanlığa tescilini yaptiramayan ve kapanan spor kulüplerinin oyları (Yönetmelik yasak olmasına rağmen) başka kulüplere devredilebilecekmi?

Bu Kanunun TBMM’de kabul sürecinde bir çok kesim gelecekte yaşanacak sorunlara dikkat çekmişti ve bugün bu sorunlarla karşı karşıyayız.

 

Haydi ..! ayıklayın pirincin taşını.

 

Ne kazandık? ne kaybettik?

 

Bakınız; Türkiye’de bir çoğu zaten zor şartlarda ayakta durabilen 19 bin civarındaki spor kulüpleri 7405 Sayılı kanundan sonra daha da zor günler geçirirken Sporda gelişmiş bir çok ülke spor kulüpleri sayısını artırabilmek için için sosyal sorumluluk kapsamında cezbedici, teşvik edici, yönlendirici, cesaret verici bir çok önlemler alarak spor kulüplerine yardımcı olmaktadırlar.

 

Şimdi bazı ülkelerde spor kulüpleri sayısına bakalım;

Almanya; 93.000

Fransa; 175.000

İngiltere; 151.000

Avustralya; 73.000

İtalya; 69.876

Hollanda; 29.432

Belçika; 19.873

 

6 milyon nüfusa sahip olan, Finlandiya’da 13.000, Danimarka’da 11.321

 

 

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.