web analytics

Soçi’de Erdoğan – Putin Görüşmesi Önemli Kararlar Alınacak

Yayınlama: 04.09.2023
A+
A-
Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarın Rusya Devlet Başkanı Putin ile Soçi'de  görüşecek

Rusya Soçi’de Görüşme yapan iki büyük lider Önemli kararlar alma konusunda hemfikir. Tahıl Koridor Hakkında Açıklama Yapan Vladimir Putin Bunları söyledi.

Vladimir Putin: Rus tahılı Türkiye üzerinden Afrika’ya gidiyor
Başkan Vladimir Putin şunları söyledi: “Küresel ve bölgesel konuları değerlendirdik. Ciromuz 62 milyar dolara ulaştı. İki ülke arasındaki ticarette dolar ve euronun payı giderek azalıyor. Rosatom şirketimiz Akkuyu nükleer santralinin inşaatına devam ediyor ve binlerce insan çalışıyor. Gelecek yıl ilk enerji ünitesini teslim edeceğiz. Enerji sektöründeki işbirliğimiz doğası gereği stratejiktir. Türkiye ekonomisine ucuz yakıt sağlamaya devam edeceğiz. Gazprom, Botaş’ın doğal gaz tedarik alanı kurmayı planladığını duyurdu. Bugün Karadeniz Atılımı’nın sonunu konuştuk. Batı bizi buna zorladı. Batı Rusya’da tarım ürünleri ve gübre ihracatı yasaktır. Ukrayna tarafının İnsani Koridoru terör saldırıları gerçekleştirmek için kullandığını iddia ediyoruz. Ukrayna’nın dünya gıda ihracatındaki payı %5’tir ancak bu pay düşmeye devam edecektir. Gönderilen gıdanın yüzde 70’i gelişmiş ülkelere gitti ve ihtiyaç sahibi daha fakir ülkeler yüzde 3’ten azını aldı. Paktı yeniden canlandırmaya hazırız. Rus ürünlerine yönelik yaptırımlar kaldırılmalıdır. “Bir milyon ton tahılın Rusya’dan Afrika’ya Türkiye üzerinden indirimli fiyatlarla gönderilmesi için Katar fonlarıyla çalışıyoruz” dedi.

Erdoğan ve Putin 5 Ağustos'ta Soçi'de bir araya gelecek - Son Dakika  Haberleri


Rusya Devlet Başkanı Putin’in açıklamalarından satırbaşları: Erdoğan’ın çabalarıyla elde edilen noktalar Ukrayna tarafından göz ardı edildi. Hiçbir zaman arabuluculuk girişimini geri çevirmedik. Çin ve Afrika ülkelerinin arabuluculuk hamleleri de var. Tahıl anlaşmasına katıldık çünkü Sayın Erdoğan aracılığıyla Birleşmiş Milletler’de Rusya lehine birçok anlaşmayı onayladık. Rus tarafına verilen sözler tutulmadı. Uzatma istedik, hatta 3 kere uzattık, bizi aldattılar, bunu açıkça söylüyoruz. Şu anda anlaşmaya karşı olmadığımızı ancak taahhütlerimiz yerine getirildikten sonra anlaşmaya geri döneceğimizi söyledik. Bu insani koridorlar karşı taraf tarafından askeri amaçlarla kullanılıyordu. Türk Akımı ve Mavi Akım saldırıya uğradı. Ukrayna’nın Karadeniz limanlarından fırlatılan İHA’lar ve SİHA’lar gemilere saldırıyor.

Erdoğan-Putin Soçi'de 'koridor'u konuşacaklar - Son Dakika Haberleri  İnternet

3 Saatlik Görüşme’nin ardından basın açıklaması yapan Başkan Erdoğan Bunları söyledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan: İkili ticarette 100 milyar dolar hedefimize kararlılıkla ilerliyoruz. Bu yılın ilk yedi ayında ülkemizi 3,5 milyon Rus turist ziyaret etti. Odaklandığımız konulardan biri de Karadeniz Atılımı’nın devreye sokulmasıydı. Gündemdeki alternatifler Karadeniz işbirliği gibi kalıcı bir model sağlayamadı. Bütün taraflar Rusya’nın beklentilerinin farkında. Biz de Rus dostlarımızın gündeme getirdiği konuları başka bir ifadeyle dile getirdik, ifade etmeye de devam edeceğiz. Bu bağlamda Birleşmiş Milletler’e yeni bir teklif paketi hazırladık. Birleşmiş Milletler’in yeni çalışmasının sonuç getireceğini umuyorum. Savaşta kazanan barışta kaybeden değildir. Şu ana kadar taraflar arasında doğrudan pazarlık yapıyoruz. Bu konuda yine üzerimize düşeni yapmaya hazırız. Sayın Putin’le yerel ve küresel konuları görüştük. Suriye, Kafkaslar, Libya ve Afrika ile ilgili konuları değerlendirdik. Rusya ile yakın işbirliği, bölgesel ve küresel sorunların çözümüne katkı sağlamaya devam edecektir.
Akkuyu nükleer santrali son gücüyle yoluna devam ediyor. Bugün sevgili dostumuz Başkan Putin ile Sinop’ta ikinci nükleer santral konusunu görüştük.
Ukrayna’nın yaklaşımını yumuşatması gerekiyor. Tabii Ukrayna’dan gelen tahılın yüzde 44’ü Avrupa ülkelerine gitse bile Rusya buna olumlu bakmıyor. Putin, bugünkü toplantısında ihtiyaç sahibi Afrika ülkelerine 1 milyon ton tahıl göndermeye hazır olduğunu söyledi. Bu tahıl aynı zamanda nihai ürün olarak un haline getirilerek Afrika ülkelerine de gönderilebiliyor.

Son olarak Kremlin’den Gelen Açıklamara Göre Görüşme Oldukça Yapıcı ve Verimli Geçtiği söyleniyor.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.