web analytics

SPOR ÜLKESİMİYİZ ACABA HALEN ?

Yayınlama: 30.10.2023
A+
A-

🔵 Artık spor ülkesiyiz öyle mi?

Bu söz size tanıdık geldi değil mi?

Bir önceki Spor Bakanımız “9 aralık 2022 yılında basına verdiğı demeçte bizde artık “Spor úlkesiyiz demiş, 09 Aralık 2022 tarihinde de yine basına verdiği mülakatta bir yıl içinde 51 branşta 6 bin 127 madalya kazandığını söylemiş.

Sahi, “Spor ülkesi” olmanın kriterleri amacı  nelerdir? yada nasıl? spor ülkesi olunur?

Dönemin sayın bakanı bir yıl içinde kazanılan madalyalara bakarak kendisini “spor ülkesi” olduğumuza inandırmıştı.

Keşke, şaka yerine sahiden spor ülkesi olabilseydik.

Bakınız, Cennet vatan Türkiye’mizde mevzuat dahilinde kurulu 69 Spor federasyonu var.

Bu federasyonlardan sadece 51 tanesi madalya kazanmış, madalya kazanamayan federasyonlar neden madalya kazanamamış ve bunu niye kimse sorgulamamış.

Sayın bakan internete bir göz atmış olsaydı, yada bir sporcu yada antrenöre sorsaydı bu
6 bin 127 madalyanın kaç tanesi olimpik branşlar kategorisinde, kaç tanesi olimpik olmayan branşlarda, kaç tanesi turnuvalarda, kaç tanesi olimpiyat komitesinin tanımadığı branşlarda, kaç tanesi olimpik branşların en üst yada alt kategorilerin de elde edildiğini görecekti.

Yada, bir başka ifadeyle bu madalyaların kaç tanesi olimpik branşların en üst kategorisi olan Avrupa, dünya sampiyonalarında kazanılmıştı.

Sahi, biz nasıl “spor ülkesi” olduk?

Dönem itibariyle Mevzuat üzerinde kayıtlı bulunan 6 bin 127 madalya ile mi? yada 12 milyon lisanslı sporcu sayısıyla mı? Yaklaşık 300 bin civarında olan antrenör sayısıyla mı? Teskilatın ve diğer kamu ve özel kurulusların envanterinde bulunan sayıları on bin civarında olan spor tesisleriyle mi? yada teşkilatta çalışan yüz bine yaklaşan personel sayısıyla mı “spor ülkesi” olduk.

Ve basın toplantılarında kimse neden? demedi ki, sayın bakanım tüm dünyada geçerli bir kaide var sporun vitrini olan Olimpiyatlarda “ilk yirmi ülke arasına giren ülkeler bile “spor ülkesiyiz” terimini itidalli kullanırken, bu ülkeler olimpiyatlarda kazanılan madalyaları, ülkesinde yapılan spor organizasyon sayılarını, spora yatırımlarını, GSYH içerisinde ki sporun payını, ülke nufuslarinin en az %50’sinin fiziksel aktivite yada spora katılımıni, spor gönùllüsü verilerini uluslararası örneklemeleri açıklamalarına dahil edip açıklamalar yaparken, biz hangi kriterler çercevesin de “spor ülkesi” olduk diye sor(a)madılar.

Ve kimse, Avrupa ortalaması olarak nüfusun en az % 50’sinin fiziksel aktivite yada spora katıldıklarını soylerek, bu oranın Türkiye’de neden hala % 7 civarında olduğunu bile soramadı.

Ve kimse, Türkiye’nin yaz olimpiyat oyunlarında kazandığı madalya sayısının, nüfusu on milyondan aşağı olan Macaristan, isveç, İsviçre, Bulgaristan, Norveç, Finlandiye, Danimarka v.s gibi ülkelerin oyunlarda kazandığı madalyadan niye çok aşagida olduğunu soramadı?

Uzun yıllardır, defaatle katıldıgimız kış olimpiyatlarında bir tek madalya dahi kazanamadığımızı kimseler sorgulamadı.

Yine, nüfusu on milyondan aşağı olan bir çok ülke en son 2020 Tokyo olimpiyatlarındaki ülke siralamasında üst sıralarda yer alırken, Türkiye müthiş imkanlara ve insan kaynağina rağmen 35. sırada yer aldığını soramadı?

Ve kimse, Türkiye’de spora yapılan tüm yatırimların finansal karşılığının olimpiyatlarda kazanılan madalyalara ne kadar katkı sunabildiğini sormadı?

Ve eminim ki, çiçeği burnunda yeni spor bakanımıza da bu sorular sorulmayacak.

Yeni bakanımız da kendinden önceki bazı bakanlarımız gibi belki de, matbuat üzerinden spor kamuoyuna açıklamalar da bulunacak, yada Tarih yazan, Türk sporunun ufkunu aydınlatan güçlü, toparlayıcı, denetleyen, disiplinli bir bakan olarak anılacak.
xxx

2024 Paris olimpiyatlarına 269 gün kaldı.

2024 Paris olimpiyatlarına nasıl hazirlanıyoruz?

1) 2024 Paris olimpiyatlarına yönelik stratejik ve eylem planımız varmıdır?
2)Olimpik havuzda kaç branşta kaç sporcumuz var?
3) Paris’te özellikle altın madalya stratejimiz varmıdır?
4) Paris 2024 Olimpiyatları hazırlık sürecinde “sporcu destek programı” yapıldı mı?
5) Olimpik paydaşların yeterince takip yada daha verileri alınabiliyor mu?
6) Kaç branşta, kaç sporcuyla Paris’e katılabiliriz?
7) Oyunlarda kaç madalya kazanabiliriz?

Yukarıda ki bu soruların cevabını alabilirmiyiz?

Yada, ülkemizin bir çok alanda koca koca adımlar atarak dünya devleri ile rekabet ettiği bir çok alanda, sporda bizde varız diyebiliyormuyuz?

Ve..! bizler Devlet terbiyesi içerisinde hak ve hukuktan ayrılmadan doğruları konuşarak, bir kısım spor paydaşının sportif başaridan çok, kendi kralliklarını ilan edip, hanedanlıklarını kurduklarını ve insanları cennetlik ve cehennemlik olarak tasnif ettiklerini spor kamuoyuna nasıl izah edebiliriz.

Hepimiz bilmeliyiz ki, Cesaret ve esaret arasında ki tek fark (C) harfidir.

SAYGILARIMLA

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.