web analytics

Protestolar işe yaradı: İsrail Türkiye’den Diplomasi Ayağını Çekiyor

Yayınlama: 19.10.2023
A+
A-

#SONDAKİKA

İsrail, güvenlik endişeleri nedeniyle Türkiye’deki diplomatlarını geriye çekti. Konu hakkında açıklama az sonra

– Middle East Eye

İsrail-Filistin savaşı: İsrail, güvenlik kaygıları nedeniyle diplomatları Türkiye’den çekiyor

İsrail’in kuşatma altındaki bölgede savaş ilan etmesinden sonra Türkiye, Filistin davasıyla dayanışma amaçlı protestolarla boğuşuyor.

İsrail Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC), İsrailli gezginlerin hedef alınabileceği korkusunu gerekçe göstererek Salı günü Türkiye’ye seyahat edilmemesi yönünde bir uyarı yayınladı.

 Seyahat tavsiyesini en yüksek seviye olan 4’e çıkardıktan sonra, Türkiye’deki tüm İsrail vatandaşlarına mümkün olan en kısa sürede ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulundu .

Konuya aşina olan üç kaynak MEE’ye, diplomatların perşembe günü iki ülke arasındaki diplomatik kriz nedeniyle değil güvenlik kaygıları nedeniyle ayrıldığını söyledi. 

Kaynaklardan biri, İsrail NSC tavsiyesinin diplomatları sıradan İsrail vatandaşlarından ayırmadığını ve tüm İsraillilere ülkeyi terk etmeleri çağrısında bulunduğunu söyledi. 

Salı günü NSC, İsraillilere kamusal alanlardaki varlıklarını en aza indirme ve toplantılardan kaçınma gibi gerekli tüm önlemleri almalarını tavsiye etti.

2,3 milyondan fazla Filistinliye ev sahipliği yapan küçük bir yerleşim bölgesi olan Gazze’ye 13 gün süren cezalandırıcı hava saldırılarının ardından, her iki şehirdeki İsrail misyonları dışında düzenlenen mitinglerle gösteriler son günlerde İstanbul ve Ankara’yı etkisi altına aldı .

İsrail, 7 Ekim’de  Filistinli savaşçıların İsrail’e sürpriz bir saldırı başlatması ve 1.400’den fazla kişinin ölümüne yol açmasıyla Gazze’yi bombalamaya başladı  .

İsrail’in misilleme amaçlı hava saldırıları, 1.500’den fazlası çocuk ve 1.000’den fazlası kadın olmak üzere 3.500’den fazla Filistinliyi öldürdü. İsrail bölgeyi kuşatmayı sıkılaştırırken yaklaşık bir milyon kişi yerinden edildi ve hastanelere ve okullara sığınmak zorunda kaldı.


İsrail-Filistin savaşıyla ilgili en son gelişmeler için Middle East Eye’ın canlı yayınını takip edin


Çatışmaların patlak vermesinden bu yana, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan defalarca aracılık yapmayı ve düşmanlıkların sona ermesi için müzakerelere yardım etmeyi teklif etti.

İsrail ile Türkiye arasındaki ilişkiler, yıllar süren güvenlik ve istihbarat işbirliğinin ardından iki ülkenin büyükelçi alışverişinde bulunmasıyla geçen yılın sonlarında iyileşti.

İki ülke arasındaki ilişkiler ilk olarak 2011 yılında, İsrail’in 2010 yılında Gazze’ye giden Mavi Marmara yardım gemisine düzenlediği baskında dokuz Türk vatandaşının ölümüyle ilgili BM raporunun ardından Türkiye’nin İsrail büyükelçisini sınır dışı etmesiyle bozuldu.

2016 yılında diplomatik ilişkilerin tam olarak yeniden tesis edilmesi ve her iki ülkenin de büyükelçi göndermesiyle bu çatlak kapandı.

2018’de İsrail güçlerinin Gazze’deki Büyük Dönüş Yürüyüşü protestolarına katılan çok sayıda Filistinliyi öldürmesiyle gerilim yeniden arttı. Protestocular, mültecilerin geri dönüş haklarının uygulanmasını ve Gazze’deki felç edici ablukanın sona ermesini talep etti.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.