web analytics

İSRAİL PROPAGANDASI İşte Böyle Yapılıyor: Her dilde bir elemanı var.!

Yayınlama: 01.12.2023
A+
A-

Sitemize yapılan 27 saldırı kaynağının merkez üssünü tespit ettik ve yaptığı bir röportajı tam metin ie yayınlıyoruz.!

İsrail, propagandasını işte bu trol merkezinden yürütüyor. Hangi ülkede gözükmek isterse o devletin bayrağını alıp o devletin vatandaşı gibi gözüküp o ülkenin diili ile hedefteki kitle, kişi ya da kurumlara küfredip propaganda yapıyorlar.

VİDEO HABER :

Yusuf Ozan Demir@yusdemoz

 İsrail’in yeni siber savunma eğitim okulu, güneydeki Beerşeba şehrinde yüksek teknolojiye sahip bir parkın içinde yer alıyor. Ağustos ayında açılan modern kampüs, J6 ve Siber Savunma Direktörlüğü’nün bir parçası ve İsrail Savunma Kuvvetleri’nin birimleri güneye kaydırma yönündeki daha geniş bir hamlesinin parçası.

Defense News, hedeflerini ve siber uzayın İsrail’in askeri fonksiyonlarını nasıl değiştirdiğini tartışmak üzere eğitim merkezindeki üç kıdemli subayla konuştu. Okulun veri bilimi departmanını yöneten Yüzbaşı Noa Givner, yedi yıldır IDF’de görev yapıyor; Bilgisayar bilimi bölüm başkanı Binbaşı Noam Bright 12 yıldır görev yapıyor; ve siber güvenlik daire başkanı Binbaşı I, 10 yıl görev yaptı. (Binbaşı I’in tam adı güvenlik nedeniyle verilmedi.)

Bu röportaj uzunluk ve netlik açısından düzenlendi.

Okulun amacı nedir?

Binbaşı Noam Bright: Burada, J6 müdürlüğünün, C4i (komuta, kontrol iletişimi ve bilgisayarlar/siber ve istihbarat) kuvvetlerinin veri bilimi okulundayız. Bizim yaptığımız 18 yaşındaki gençleri alıp onları özel teknoloji uzmanları haline getirmek. En iyi yaptığımız şey, onları veri merkezi yönetiminden bulut merkezli eğitime, programlamaya ve en iyi yazılım mühendisleri olmaya kadar tüm yüksek teknoloji alanlarında eğitmektir.

Mezunlarımız Hava Kuvvetlerinden Deniz Kuvvetlerine ve Kara Kuvvetlerine kadar ordunun tüm teknolojik birimlerinde görev yapıyor ve burada yılda 1.500’den fazla öğrenciye eğitim veriyoruz. Ön bilgiye değil, düşünme şekline odaklanıyoruz. Okula girmek için sınavlar var; eğer iyi düşünürlerse onları okulumuza alıyoruz ve onları iyi yetiştirmekle sorumluyuz, mezunlarımız girişimci oluyor ve startuplarda yer alıyor.

Üç ay önce Ramat Gan’dan (İsrail’in merkezinde) buraya taşındık. Burada yaptığımız sadece zemini ve yeri değiştirmek değil, bu bölgeyi güçlendirecek ve buradaki çocukların okulumuza gelip teknolojik alanlara erişebilmesini sağlayacak bir ekosistem yaratmak.

Yüzbaşı Noa Givner: Onlar Python’u [bir programlama dili] öğretiyorlar, biz de onlara burada eğitim alabilmeleri, yüksek teknoloji alanlarında meslek sahibi olabilmeleri ve teknolojik birimlerde hizmet edebilmeleri için araçlar veriyoruz. Ayrıca spektrumdaki askerleri (veya otizmlileri) eğiten bir program da var.

Binbaşı I: Amacımız İsrail’deki birçok sosyal gruba fırsatlar sağlamak, sadece Negev’de değil aynı zamanda kadınları ve toplumdaki diğer kişileri teşvik etmek ve onlara orduda ve hizmet dışında kendilerini güçlendirme fırsatı vermek.

Parlak: Kadınlara yönelik hazırlık kursu gibi birçok özel programımız var; Askerlerimizin yüzde 52’si kadın, okul müdürü de kadın.

İsrail’in yeni siber eğitim merkezi, yeni nesil dijital odaklı askerleri hazırlıyor. (İsrail Savunma Kuvvetlerinin izniyle)

Bu alanlar daha önce erkeklerin hakimiyetinde miydi?

Givner: Evet. Ama burada Basmach Maslul Alpha’da, [okulun İbranice adı], kadınlar sorumlu. Beş albaydan dördü kadın. Teknoloji bölümünün bir sonraki tuğgenerali bir kadın.

Son yıllarda teknolojiye ve bu tür eğitimlere olan talep nasıl değişti?

Bright: Orduda teknolojiye olan talep şu anda gördüğümüzden daha azdı; işe alındığım zamana göre üç veya dört kat büyük bir artış görüyoruz. Eskiden teknoloji için dört birim değerinde işe alım yapılıyordu ve şimdi 10 birim için işe alım yapılıyor.

Givner: İnsanlar verilerle karar vermek için sahaya çıkıyorlar. Artık sadece teknolojik birimlerde değil; Ordunun bir sonraki savaş veya gerilimin tırmanması için verilere dayalı kararlar almasına yardımcı olmaları gerekiyor. Artık bölüm düzeyinde veri analistleri var.

Binbaşı I: Tanklarla sadece yürüyerek gitmiyoruz; Havadan ve ağ üzerinden saldırıyoruz, farklı alanları kullanarak saldırıyoruz. Siber güvenlik, ağları savunmak için beş yıl önce orduya [büyük ölçüde] girdi.

Givner: Bir sonraki savaş ve tehdit ağda, örneğin İran’da.

Bright: Talep arttığı için [eğitim verdiğimiz askerlerin] sayısı da arttı. Örneğin, günümüzde ordu, lojistikten insan kaynakları yönetimine kadar ister operasyon ister operasyon dışı teknolojiye dayanıyor. Bu talep özellikle son 2-3 yılda çok arttı.

Yazılım ve uygulamalar açısından ordunun kendisi mi uygulama üretiyor?

Binbaşı I: Bu karmaşık. Bazı sistemleri satın alıyoruz, bazılarını ise ihtiyaçlarımıza göre geliştiriyoruz. Ve eğer bir şey satın alırsak, ordunun ihtiyaçlarına göre ayarlıyoruz ve bu gizlidir.

Yapay zeka ve beş yıllık modernizasyon planı Momentum’a ne dersiniz ?

Givner: Veri departmanında geleceği planlıyoruz. Önümüzdeki [birkaç] yıl içinde IDF, gelecekte orduya [ihtiyaç duyulan] şeyleri getirebilmek için bir yapay zeka laboratuvarına sahip olacak. [Yapay zekanın] daha da geliştirilmesi gerekiyor. Yapay zeka sistemlerinin sadece komutanlar için değil, iyi kararlar verebildiğini görüyoruz . Sonuçta insanız ve makineler gibi karar veremeyiz. Gelecekteki savaş alanında yardımcı olacaktır.

Bright: Bu sadece veri sektöründe değil. Programlamada, [askerleri] yapay zeka ve sinir ağlarına dayalı algoritmalar oluşturmaları için eğitiyoruz. Resimlerdeki şeyleri tanımlamak için yapay zekayla ilgili alıştırmalarımız var.

Binbaşı I: Ordu programlama, siber ve DevOps ile başladı ve veri alanı yeni bir alan. Bunların hepsini birleştirdiğinizde ortaya yapay zeka çıkıyor.

İsrail’in Beerşeba’daki yeni siber eğitim merkezinin dış görünüşü. (İsrail Savunma Kuvvetlerinin izniyle)

IDF’deki dijitalleşmeyi nasıl karakterize edersiniz?

Binbaşı I: Geçmişte Deniz Kuvvetleri ve Hava Kuvvetleri birlikte çalışmazdı. Dijitalleşme işbirliği ve teknolojik değişimle ilgilidir . Teknik birimlerde kurduğumuz sistemler sayesinde birlikte çalışarak atış çemberini kısaltabiliyorlar (sensör ile atıcı arasındaki mesafeyi kapatıyorlar).

Düşmanlara karşı siber saldırı başlatmak için nasıl eğitim alıyorsunuz?

Bright: Bu konuda konuşamayız.

Teknolojiye aşırı bağımlılıkla nasıl başa çıkıyorsunuz? Örneğin sahadaki birimler belirli uygulamalara bağımlı hale gelebilir.

Bright: Bizim okulumuzla alakası yok. Her zaman bir B planınız vardır ve çevrimdışı alternatifler vardır; insanlar bir ağa sahip olmamayı planlıyor.

İnsansız sistemlerle mi uğraşıyorsunuz?

Bright: İnsanları algoritmalarını bilmeleri için eğitiyoruz, ancak bu duruma bağlıdır. Ünitelerle onları teorik değil pratik açıdan eğitiyoruz. %65’i pratiktir. Bir asker program kursuna gidiyorsa, örneğin koddaki hataları öğrenmeye gidiyor. Çok fazla deneme yanılma yapıyoruz.

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.