web analytics

INSTAGRAM BUTİKLERİNDEKİ “İADE ✖” YAZISI HUKUKEN GEÇERLİ Mİ?

Yayınlama: 28.08.2023
A+
A-

INSTAGRAM BUTİKLERİNDEKİ “İADE ✖” YAZISI HUKUKEN GEÇERLİ Mİ?

İnternet üzerinden alışveriş, günümüzde yaygın olarak tercih edilen bir alışveriş yöntemidir. Instagram, bu alışveriş yönteminde önemli bir rol oynamaktadır. Instagram ‘da birçok butik, farklı ürün yelpazesi ile tüketicilere hizmet vermektedir.

Ancak, bazı Instagram butikleri, ürünlerini iade almamayı taahhüt eden “iade yok” yazısı kullanmaktadır. Bu yazı, tüketicilerin satın aldıkları ürünü beğenmemeleri veya ürünün ayıplı olması durumunda iade etme hakkı olmadığını düşündürmektedir.

Peki, bu yazı hukuken geçerli midir?

Zira 29188 sayılı Mesafeli Satış Yönetmeliği kapsamında sadece mesafeli satışlarda uygulanabilecek olan cayma hakkı düzenlenmiştir.

MSY 9. Madde Cayma hakkı;

 (1) Tüketici, on dört gün içinde herhangi bir gerekçe göstermeksizin ve cezai şart ödemeksizin sözleşmeden cayma hakkına sahiptir.

(2) Cayma hakkı süresi, hizmet ifasına ilişkin sözleşmelerde sözleşmenin kurulduğu gün; mal teslimine ilişkin sözleşmelerde ise tüketicinin veya tüketici tarafından belirlenen üçüncü kişinin malı teslim aldığı gün başlar. Ancak tüketici, sözleşmenin kurulmasından malın teslimine kadar olan süre içinde de cayma hakkını kullanabilir.

(3) Cayma hakkı süresinin belirlenmesinde;

  1. a) Tek sipariş konusu olup ayrı ayrı teslim edilen mallarda, tüketicinin veya tüketici tarafından belirlenen üçüncü kişinin son malı teslim aldığı gün,
  2. b) Birden fazla parçadan oluşan mallarda, tüketicinin veya tüketici tarafından belirlenen üçüncü kişinin son parçayı teslim aldığı gün,
  3. c) Belirli bir süre boyunca malın düzenli tesliminin yapıldığı sözleşmelerde, tüketicinin veya tüketici tarafından belirlenen üçüncü kişinin ilk malı teslim aldığı gün esas alınır.

(4) Malın satıcı tarafından taşıyıcıya teslimi, tüketiciye yapılan teslim olarak kabul edilmez.

(5) Mal teslimi ile hizmet ifasının birlikte yapıldığı sözleşmelerde, mal teslimine ilişkin cayma hakkı hükümleri uygulanır.

Yönetmelik maddesinde belirtildiği üzere, tüketici, “mesafeli sözleşmelerde” cayma hakkını on dört gün içinde kullanabilmektir. Bunun yanında tüketicinin, cayma hakkı konusunda gerektiği şekilde bilgilendirilmezse, on dört günlük süre ile bağlı olmadığı da ayrıca ifade edilmiştir.

Bu hükümden anlaşılacağı üzere, tüketiciler, internet üzerinden satın aldıkları ürünleri, 14 gün içerisinde herhangi bir sebep göstermeksizin iade edebilmektedirler.

Bu nedenle, Instagram butikleri tarafından kullanılan “iade yok” yazısı, tüketicilerin cayma hakkını ortadan kaldırmamaktadır. Bu yazı, tüketicileri cayma hakkından caydırmaya yönelik bir beyan olarak kabul edilebilir.

Ancak, tüketiciler, iade ettikleri ürünün, ayıplı olmamasına dikkat etmelidirler. Ayıplı malın iadesi, tüketicinin cayma hakkı kapsamında değildir.

Cayma hakkının kullanılması için, tüketicinin satıcıya cayma bildirimi yapması gerekir. Cayma bildirimi, satıcıya yazılı olarak veya satıcının belirlediği diğer yöntemlerle yapılabilir.

Cayma bildiriminin satıcıya ulaşmasından itibaren 14 gün içinde, tüketici, malı satıcıya iade etmekle yükümlüdür. Satıcı, malı iade almakla yükümlüdür.

Cayma hakkının kullanılması halinde, tüketicinin ödediği bedelin iadesi söz konusudur. Bu bedelin iade edilmesi için, tüketicinin satıcıya iade ettiği malı geri alması gerekir.

 

Çukurova Üniversitesi Hukuk Fakültesinden 2020 yılında mezun olan Nupel Dicle Oyur, 2021 yılında zorunlu stajını bitirerek Diyarbakır’da İdare Hukuku, Ceza Hukuku, İş Hukuku, Tazminat Hukuku ve Aile Hukuku gibi alanlarda çok yönlü bir şekilde avukatlık mesleğini icra etmektedir. Avukatlık mesleğinin yanında tiyatro oyunculuğu da yapmış ve aynı zamanda birçok gönüllü davaya katılmış Oyur, hukuk ve adalet sistemine dair merak edilenlerle Gazetemizde, okurlarıyla buluşuyor.  
Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.