web analytics

2024 OLİMPİYAT TAHMİNLERİ

Yayınlama: 23.10.2023
A+
A-

🔵 2024 Paris olimpiyatları madalya tahminleri…

Gracenote Sports,Infostrada Sports,Totallympics,Nagpal , P., Gupta, K., Verma, Y., Kirar, JS,Sharma, N., Goje, A., Chakrabarti, A., Bruckstein, AM (eds) Veri Yönetimi, Analitik ve Yenilik. ICDMAI 2023. Bestspor, Financial Times, www.olympicmedalspredictions.com,Adam C Dick, v.s gibi bir çok şirket ve uzman ekip uzun yıllardan beri ülkelerin olimpiyatlarda elde edebilecegi madalyalar üzerine tahminler yürütmektedir.

Bazı şirket ve uzmanların madalya tahminlerindeki isabet oranı % 80-90 arasında olsa da bu şirketler ve uzman ekipler madalya tahminlerinde kullandikları faktörler arasında,
1) Ülkelerin nüfus büyüklüğü,
2) Kişi başına düşen GSYİH,
3) Ülkelerin spora yatirimları,
4) Sporda bilimsel çalismalar,
5) Ülkenin geçmiş spir basarıları
6) Søn üç olimpiyat madalya performansı,
7) Ülkelerin sağlıklı spor örgütlenmeleri ve sporun bütünlüğü v.s gibi bir çok faktörleri kullanmaktadırlar.

Bunların haricin de bir çok ülke kendi milli takimları için saha verilerinden yola çıkarak benzer formüllerle madalya tahmini yürütmektedirler.

Türkiye’de ise bu madalya tahmin ölçutleri sadece iyi niyet ve temennilerle matbuat ûzerinde yol alırken her olimpiyatta en az 15-20 madalya kazanacağımız söyleyip dururuz.

Ama ne yazikki, bu söylemlerle madalya kazanilamayacagini kimse söylemez, söyleyemez.

Çünkü doğruları söylese makam sahibi tarafından azarlanacağını yada iyi karşılanmayacağını bilir ve bu nedenle doğruyu söylemekten çekinirler.

Bura da size geçmişte yaşanan kısa bir anektottan bahsetmek istiyorum.

Yıl 2012 Dönemin spor Genel Müdürü Sayın Mehmet Baykan olimpiyatlara bir kaç ay kala idare amirlerini ( Genel müdür yardımcıları ve Daire baskanları) makamında toplayarak şöyle bir soru tevdi etti.

Arkadaşlar Londra’da kaç madalya alabiliriz?

Hakikaten spordan anlayan idare amirlerimiz daha temkinli açıklama yaparken bir kısım arkadaslarimizin kimi 15, kimi 18 kimi de bu sayıyı daha yukarılara çıkarttılar.

Sizde bilirsiniz ki, bizde amire şirinlik yapmak, o ne derse doğru yanlış demeden patişahım çok yaşa demek farzdır.

Elbette, onlarda haklıydı çünkü Türkiye’de bu müthiş imkanlarla o söylenen madalyalar bile çok çok azdı.

En son, Genel Müdür bu soruyu bana sordu Londra’da kaç madalya kazanabiliriz?

Ben hiç eğip bükmeden şu şöyle, bu böyle olur demeden doğrudan beş madalya kazanabiliriz dedim. ( Meselenin daha inandırıcı olabilmesi için sayın Baykan’la Muhabbeti olan bir kişi çicegi burnunda yeni Milletvekili olan dayın Mehmet Baykana bu olayı sorabilir.)

Benim bu cevabım karşısın da sayın Genel Müdür tedirgin oldu herkes başka şeyler söylerken, sen nasıl beş madalya dersin dediğinde ben özet halinde saha verilerini anlattım.

Yani, benim açımdan tatsız bir sohbet olmuştu, sanki ben çok madalya kazanmayı istemiyormuş gibi bir pozisyona düşmüştüm.

Neyse, ekip Londra olimpiyatlarına gidip döndüler ve milli takımımız beş madalya kazandı.

( Kazandığımız 1altın, 1 gümüş madalya sporcularimizin doping kullandıkları gerekçesi ile sonradan iptal edildi.)

Aradan bir kaç gün geçtikten sonra sayın Genel Müdür beni makamına çağirarak ” Beş madalya kazanacağımızı nasıl tahmin ettin” deyince Bende “sayın Genel Müdürum kafadan attım oda tuttu” keşke yanılmış olsaydım dedim.

Elbette ki kafadan atmamistim geçmiş son 4 olimpiyatın tarihi ile birlikte madalya tahminim ortadadır ve % 90 üzerinde bir tahminle kaç madalya kazanacağımızı yazmıştım.

( Nasip olursa inşaallah 2024 Paris sporcu katılım sayımızı ve madalya tahmininide önumuzdeki günlerde yazacağım)

Kıymetli dostlar..!

Elbetteki bazı konular da kendimizi övmekten Allah’a sığınırız ancak ölçulebilen herşeyde insanlar bazı şeyleri tahmin edebilir, yıllardır uluslararası spor örgütlenmeleri, stratejik planlamalar, olimpiyat hazirlikları, altın madalya stratejileri, madalya performans faktörleri v.s gibi bir çok alanda kitaplar yazdım araştırmalar yaptım. Bir niteliğin gözlenip gözlem sonuclarını bir takım sayı ve sembollerle ifade ettim ve ölçulebilir konularda kendi tahminlerimi ortalamanın üstünde bir isabetle rahatlıkla ortaya koyabildim.

Ve o nedenle, birkez daha iddia ediyorum ki, 2024 Paris olimpiyatları öncesi Madalyalı bazı spor branslarımız iyi giderken, bazıları ciddi manada S.O.S veriyor.

Bunlar olurken, Sporun bazı sözde sayın yöneticileri de Teşkilatı esaside masa kapmaca oynarken, Paris 2024 olimpiyatlarına eminim ki, 276 gün kaldığının farkında bile değillerdir.

Hatta, şu ana kadar 8 branşta sadece 41 kota alindigindan da bazıları bile bihaberdir.

Baziları da, Sayın Spor Bakanına herşeyı gülpembe gösterme telaşında oldukları için Spor federasyonlarının pek çoğunda, Taşra il ve ilçe müdürluklerinde nelerin döndüğünün farkında değillerdir.

Spor federasyonlarının ve il müdürlerinin bir kısmı sırtlarını teşkilatta birilerine yaslanarak günleri gün etmekteyken Türk sporunun geleceğine két vurulmaktadır.

Bazı federasyonlar ve il müdürleri ise takip ettiğim kadarıyla hakikaten vatan, millet için gecelerini gündüzlerine katmakta kendilerinden fedakarlık yapmaktadırlar.

Sayın spor bakanımıza birkez daha sesleniyorum ” Sayın Bakanım Ülke menfeatini ön planda tutmayıp sporu, sporcuları ve teskilatın canla başla çalışanlarını geri plana itip kendi istikballeri peşinde koşan ve bu zamana kadar ortaya herhangi bir performans koyamayanları lütfen iyi tespit edin ve bunların şahsi istikbal ve istiklal beklentilerini boşa çıkarın”

Geçmiş dönemde birkez daha bu Teşkilatta Bakanlık yaptınız denenmişlerle değil, Ülkesinin ve sporun menfeaati uğruna cansiparane çalışan Teşkilatta ki bir çok kıymetli personele fırsat verin.

Ve göreceksiniz ki, başarılamayan bir çok şeyi”BAŞARACAKSINIZ”

“Kalın sağlıcakla”

Not: 2020 Tokyo olimpiyatlarında ülkemizin altın madalya siralaması 35, Gümüş madalya sıralaması 32, Bronz madalya sıralaması 25. sıradadır.

Altın madalya sıralamasında Nüfusu on milyon ve daha asağida olan Yeni Zelanda 13, Macaristan 15, Norveç 20, İsveç 24, İsviçre 25, Danimarka 26, Hırvatistan 27, Sırbistan 29.sıradadır.

Aşağıdaki tablo da 2020 Tokyo olimpiyatlarında madalya kazanan sporcularımız görülmektedir. ( 2024 Paris’te karate branşı olmayacak, Tokyo’da karate branşında 4 madalya elde etmiştik. Paris’te Karate’nin olmayışı – 4 madalya ile oyunlara baslayacağımız anlamına gelmektedir

Bir Yorum Yazın

Ziyaretçi Yorumları - 0 Yorum

Henüz yorum yapılmamış.